Jakou velikost háčků vybrat na lov ryb?

Vybíráte rybářský háček a nevíte si rady velikostí? Není to tak snadné, jak se může zdát. Velikosti háčku nejsou nijak standardizované, a tak se stejná velikost háčků různých výrobců může lišit. Nicméně v drtivé většině případů si více méně odpovídají.

Ty nejmenší možné háčky mají velikost 30, o chlup větší jsou háčky 29, 28… a dále až na velikost 1. Odtud se číslování háčků mění na 1/0, 2/0 a tak dále až do 27/0, což je ale velikost na lov opravdových monster.

Velikost háčků by se měla odvíjet dle techniky rybolovu, velikosti nástrahy a cílové ryby. Pro lov kaprů jsou ideální háčky o velikostech 8, 6 a 4, při lovu na feeder mezi 12 až 22, a při lovu na plavanou můžete volit i menší háčky, např. 14, 16 nebo 18 a menší. A pokud se vydáte na sumce, optimální bude háček o velikosti 4/0 až 6/0. Na dravce postačí háčky o velikosti 4 nebo 2. A pokud se chystáte na přívlač s jiggovými háčky, volte jejich velikost podle velikosti gumy a vrhací zátěži prutu.

Jaké háčky jsou nejlepší?

Při výběru háčků si vyzkoušejte více různých značek a tvarů. Háčky si pak kupte dle toho, co se vám osvědčí a co vám bude vyhovovat.

Snad jako každý rybář jsem si i já prošel levnými háčky z aliexpressu, které stojí pár korun, ale moc toho nevydrží. Párkrát vám spadne ryba, nedej bože kapitální, a vzteky je vyhodíte.

Doporučil bych proto volit kvalitní háčky, které bývají také delší dobu ostřejší a získáte s nimi větší úspěšnost při lovu. Mezi nejkvalitnější háčky bych zařadil háčky Korda, Carp ´R´ Us nebo Fox.

Určitě si ale pro srovnání vyzkoušejte také levnější háčky Delphin nebo Mivardi a další značky a uvidíte, co vám bude vyhovovat více. Rozhodně se ale nespoléhejte na to, co vám poradí lidé na internetových fórech, kde se do diskuzí stejně většinou zapojují promotéři značek, a sami je zkoušejte.

Korda H�?ky Mixa Hook 10ks - vel. 6


4 komentáře

Přidat →

U mě vede 6 a 8, ale na feeder beru malé prcky, které pomalu ani neumím navázat 😀 😀 😀

Háčky značek Korda apod. jsou úplně stejné jako na TEMU nebo ALEGRO. Jen cenově úplně jinde.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..