Co dělat, když ryby neberou?

Sedíte u vody už několik hodin a jste stále bez záběru? Ryby prostě neberou a vy už jste zoufalí? Tak si pojďme říct, jak to změnit!

Tip 1: Změna místa, ryba jistá

Tohle přísloví už znali staří rybáři. Když na vašem fleku ryby nejsou, můžete jim servírovat kaviár na pozlaceném háčku, ale nechytnete lautr nic. Než se zvednete a půjdete opodál, zkuste nahodit jinam. Někdy se ryby zdržují dále od břehu, jindy blíž. Nahoďte si jeden každý prut jinak daleko a uvidíte. Až pokud i tato možnost nevyjde a ryby stále neberou, zkuste další tipy uvedené níže. A pokud ani to neklapne, změňte místo. Myslete na to, že ryby v různou dobu hledají jiná místa. Snažte se vybrat ta, kde je pravděpodobné, že budou mít dostatek přirozené potravy a dostatek úkrytů.

Ryby neberou? Možná jen chytáte tam, kde nejsou
Lekníny vytváření pod hladinou stín, který mohou ryby v parném létě vyhledávat

Tip 2: Menší nástrahy vypadají přirozeněji

Máte na háčku 26mm boilies, nebo obří 30mm pelety? Nasaďte menší kalibr. Ano, nevýhodou bude, že sem tam přijde i menší ryba, ale pro ryby jsou menší nástrahy přirozenější, takže je s větší pravděpodobností pozřou. To neplatí jenom pro boilies a pelety, někdy pomůže i taková drobnost, jako je menší množství červů nebo méně kukuřice na háčku.


Tip 3: Menší háčky obelstí nedůvěřivé ryby

Obří kotvy si možná nevšimne žralok, ale opatrný kapr jo. Pokud ryby stále neberou, použijte proto menší háček, který se snáze schová a tím spíše si jej ryba nevšimne. Pích a je tam! Jaké háčky jsou na ryby ideální se můžete dočíst ve článku Jakou velikost háčků vybrat na lov ryb? Obecně jsem se naučil v takových případech používat háčky o dva řády menší a méně. V praxi místo „čtyřky“ v takovém případě použiju „osmičky“.


Tip 3a: Jdi na to jemněji

Spolu s menšími háčky použijte i slabší koncovou montáž. Návazec zjemněte co to jen jde, použijte menší obratlík a dělejte tak, aby vše bylo co nejméně nápadné.


Osvědčilo se mi používat i fluorocarbonový návazec, který je ve vodě méně vidět. Oproti například často používané pleténce ten rozdíl určitě poznáte.
Giants Fishing Návazcový vlasec 100% Fluorocarbon 30m

Tip 4: Nabídněte rybě hostinu, kterou neodmítne

Hahaha, kaviár, to je blbec. Samozřejmě jsem to myslel v úvodu obrazně, ale něco na tom přeci jen je. Když máte hlad a otevřete ledničku, určitě vždy sáhnete po tom nejchutnějším, co tam máte. Myslíte, že ryby to mají jinak?

Nikoliv, jsou stejně rozežrané, jako vy. Když ryba popluje kolem a uvidí něco lákavého, slupne to jako malinu. Zkuste změnit nástrahu za něco lákavějšího. Vyměňte příchuť boilies nebo pelety za jinou, zkuste dipování, boostery, nebo mou oblíbenou a mnohokrát zmiňovanou melasu.
Melasa 500ml

Nesmím zapomenout ani na zakrmování. Setkávám se s tím, že rybáři do vody nasypou tunu krmení a čekají. Nedočkají se, protože se ryby nažerou a k nástraze s háčkem nestihnou doplout. Zdá se pak, že ryby neberou, ale ony jsou jen přežrané. Změňte proto i strategii zakrmování. Pošlete toho do vody méně, za to však použijte nutričně vyváženější návnadu v množství, která ryby nezasytí natolik, aby s přijímáním potravy přestali.

Co můžete použít a jak to připravit se dočtete v článku Jak vařit partikl?


Tip 5: Změňte taktiku boje

Tohle funguje často. Když ryba není u dna, zkuste chytat ve sloupci nebo na hladině. Převažte montáž na položenou na montáž na plavanou, nastavte adekvátní ponor a čekejte. Nebo napíchněte rohlík na háček bez závaží a nahoďte jej „na mlaskačku“ na hladinu. A nebo zkuste lov na feeder. Případně zkuste i návazec ronnie rig s pop-up boilies, na dně skvěle vynikne!Háček Ronnie Rig Carp HookPři různém počasí a tlaku se ryby chovají různě. Někdy prostě tam, kde máte nahozeno, nejsou a nebudou ani za několik dalších hodin.


Tip 6: Combinasion de kukuřice sur červ bon jahoda?

Neumím francouzsky, tak se omlouvám, jestli to zní jako blbost. Ale snad jste to pochopili – mixujte, kombinujte.

Napíchněte k červovi na háčku i pár zrnek kukuřice, to celé klidně ponořte do ochuceného dipu a zasypejte do strouhanky. Protože proč ne? Namísto jednoho většího boilie použijte dvě menší s různými příchutěmi. K rohlíku přidejte červíka. Za žížalu napíchněte rohlík. K mirabelkám jahodu. Uf, hotové gastroporno, ale čím více toho zkombinujete, tím větší pravděpodobnost, že se trefíte do vytříbených chutí kapra gurmána.


Tip 7: A je ta montáž oukej?

Čéče, a co když to máš jen blbě navázaný? Fakt je tam ten háček dobře? Fakt se píchne?

Ověřte si, zda je háček skutečně dost ostrý a zda ho máte správně navázaný. K tomu mám jeden fígl. Položte si háček i s nástrahou na ruku, nohu, dlaň, kamkoliv… A potáhněte za návazec. Pomaličku proboha! A pozorujte, jestli se zapíchne. Tvle, ale ne celej, jen malá část špičky!

Pokud ne, je něco špatně. Změňte způsob navázaní, použijte jiný háček, změňte vzdálenost nástrahy a zkoušejte. Až se píchne, je to správně a pak se s největší pravděpodobností zapíchne i do tlamky ryby.


Podtip – tupý háček není potřeba hned měnit, stačí jej nabrousit kvalitním brouskem.

Chyba může být ale i ve vzdálenosti montáže od krmítka nebo olůvka. Upravte ji, pohrajte si – zkuste to kratší, ale i delší. 20cm je taková ta univerzální vzdálenost, která by měla fungovat vždy a všude.

Tip 8: Asi blbá doba

Holt jste se rozhodli jít na ryby v době, kdy neberou. To má ale jednoduché řešení – čekejte. On ten záběr jednou přijde. Standardně nejlepší doba pro lov ryb je brzo ráno nebo pozdě večer. Přes poledne četnost záběrů klesá, ale to neznamená, že ryby nežerou. Prostě tomu dejte čas a třeba si při tom čekání přečtěte knížku, nebo zdřímněte. Jestli chcete rybu hned, skočte si pro ni raději do Tesca, rybaření není pro nedočkavce.


A co funguje vám? Podělte se o tipy do komentářů.


Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..