Kdy je nejlepší doba vyrazit na ryby?

Ptáte se, jaký je nejlepší čas, kdy jít na ryby? Odpověď na tuhle otázku vás nejspíše neuspokojí, protože vám řeknu tohle – kdykoliv. Ale v některý čas skutečně budete úspěšnější, takže kdy?

Do ideální doby na lov ryb vstupuje až moc faktorů na to, aby se na tuto otázku dalo odpovědět jednou větou. Svou roli hraje roční období, tlak vzduchu, počasí, kvalita vody a mnoho dalšího. Zkusím to proto zjednodušit a na tuto zapeklitou otázku jednoduše odpovědět. Jiné to bude v teplém období a v období, kdy je chladno.

V létě, později na jaře a na začátku podzimu

Pokud má voda vyšší teplotu, ryby přijímají potravu, když sluníčko tolik neprohřívá vodu. V pařácích proto můžete zapomenout, že bude ideální doba až se vyspinkáte do růžova. Naopak.

V tohle období vyrazte na ryby časně z rána nebo k večeru. Nejvíce záběrů mívám mezi 4. a 9. hodinou ráno. Poté aktivita o něco málo klesá, to ale neznamená, že rybu nechytíte. Často se mi stává, že od desáté do jedné nemám ani záběr, lehce se záběry začnou zvedat kolem 14. hodiny. A poté jich nejvíce přibyde po 17. hodině, kdy už je sluníčko níže k obzoru.

Pokud máte možnost lovit na revírech s nonstop režimem, určitě večer pruty nevytahujte. Ta největší aktivita začíná kolem půlnoci. Bohužel, na většině revírů v tuto dobu budete muset chca nechca pruty z vody vytáhnout.

Jaro, podzim, zima

Tak jak v létě platilo, že v době svitu slunce je aktivita ryb nejmenší, tak na jaře, podzim a v zimě je tomu naopak.

Ryby chtějí využít sluneční paprsky k tomu, aby se prohřály. Jsou  studenokrevné, a tak je jejich metabolismus závislý na okolní teplotě. Takže kdy jít na ryby v tuhle dobu?

Největší pravděpodobnost na záběr máte mezi 10. – 16. hodinou. Tím líp pro nás, komu by se taky chtělo u vody mrznout?

Neberou? Možná děláte tyto chyby

Při lovu v jakémkoliv období je důležité zakrmování. Bez něj pravděpodobnost záběru klesá, obzvláště v době, kdy se ryby méně krmí – hlavně v zimě. Na toto téma jsem napsal článek „Čím zakrmovat při lovu ryb“, tak si jej určitě přečtěte.

Naopak v létě a časně na podzim se ryby krmí enormně. Co jím naservírovat se dočtete v dalším mém článku „Na co chytat ryby v létě„.

A poslední článek, na který vás nasměruji, je „Co dělat, když ryby neberou„. Protože mnohdy sedíte u vody ve správný čas, ryby ne a ne přijít a to poslední, co chcete dělat, je plýtvat drahocenným časem čekáním na záběr, který nepřijde.

Tak hurá na ně!

 

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..