6 nejčastějších chyb, které dělají začínající rybáři

Rybaření je populární sport, který přitahuje mnoho lidí. Aby ne, dostanou se díky němu do přírody, zažijí relax i vzrušení. Začínající rybáři však často dělají chyby, které jim mohou zážitek rybaření znechutit. V tomto článku se podíváme na šest nejčastějších chyb, kterých se začátečníci dopouštějí, a poskytneme několik užitečných tipů, jak se jim vyhnout.

Jak začít rybařit?

Chyba číslo 1: Špatné vybavení

Jednou z nejčastějších chyb začátečníků je, že si vybírají nesprávné vybavení. Někteří lidé kupují příliš levné rybářské náčiní, které nemusí být spolehlivé nebo odolné. Na druhé straně jsou i ti, kteří investují do drahého vybavení, které se svými nulovými znalostmi nejsou schopni naplno využít.

Je důležité vybrat si vybavení odpovídající vašim potřebám a schopnostem. Nejlepší je začít s jednoduchým a cenově dostupným vybavením a postupně se zdokonalovat.

Často se ale děje, že si lidé koupí náčiní, které není na jejich účely ideální. Ano, už jsem viděl začátečníka lovit kapry na přívlačový prut. Nechte si poradit – není nic jednoduššího, než se:

  1. Zeptat v prodejně rybářského vybavení,
  2. zeptat někoho zkušenějšího, běžte se třeba projít kolem vody a ptejte se rybářů,
  3. navštívit nejbližší svaz ČRS/MRS, kde vám také rádi poradí,
  4. koupit si nějakou knížku,
  5. zeptat se na internetových fórech, facebookových skupinách, a ostatně kohokoliv – pokud mi napíšete do komentářů, taky vám rád pomohu.

No prostě líná huba, holé neštěstí.


Chyba číslo 2: Nesprávné použití nástrah a návnad

Další chybou začátečníků je nevhodné používání nástrah a návnad. Mnoho rybářů se snaží používat stejné nástrahy v různých podmínkách a prostředích. Je důležité se naučit rozpoznat, jaké druhy nástrah jsou pro daný druh ryb a konkrétní situaci nejvhodnější. To vyžaduje určité porozumění chování ryb a jejich preferencím, stejně tak znalost podmínek a nástrah. Látky z různých nástrah se chovají různě v různých prostředích – zejména jinak se chovají ve studené nebo teplé vodě. Opět platí, že líná huba, holé neštěstí.


Chyba číslo 3: Nedostatečné znalosti o lokalitě

Přijde borec k neznámé vodě a pleskne to bůh ví kam. A diví se, že nic nechytá. Tohle se děje denně na každé vodě.

Začínající rybáři často podceňují význam informací o místě, na kterém loví. Místo, kde se rozhodnete rybařit, může mít totiž velký vliv na úspěch vašeho lovu. Předtím než vyrazíte rybařit, se naučte a zjistěte co nejvíce o dané lokalitě, jaké druhy ryb se tam vyskytují, pohledejte zkušenosti jiných rybářů, pokuste se najít mapy dna, přes satelit odhadněte, kde je hlubší a kde plytká voda, kde mohou být proudy, aj. a přímo u vody se zkuste zeptat již lovících rybářů. Pokud nejsou skety, rádi vám poradí. Obzvláště začátečníkům.

Čím více informací získáte o lovném místě, tím větší šance máte na úspěšný úlovek.


Chyba číslo 4: Nedostatečné porozumění rybám

Začátečníci často přeceňují své znalosti o chování ryb. Každý druh ryby má své vlastní chování, preferované podmínky a stravovací návyky. Důkladné studium a pochopení těchto faktorů vám pomůže vylepšit vaše rybářské dovednosti. Naučte se rozpoznávat signály, které ryby vysílají, naučte se číst hladinu vody.

Čím lépe porozumíte rybám, tím větší úspěch budete mít při jejich lovu.

Kruhy na vodním hladině jsou nejčastějším indikátorem přítomnosti ryb
Kruhy na vodním hladině jsou nejčastějším indikátorem přítomnosti ryb

Chyba číslo 5: Nedostatečná trpělivost

Včera jsem nahodil a do minuty záběr. Vytáhnu rybu, nahodím, a hned další záběr. Kapr, 10kg! Hele co ti budu povídat, po třech hodinách už mě to nebavilo, vůbec jsem se nezastavil, bylo to jako chytat v akvárku.

Trošku nadneseně tyhle příběhy budete číst dennodenně. A vtipné je, že většinou jen u rybářů, kteří promují nějakou značku. Nenechte se tím zmást, prostě ji potřebují vychválit do nebes, nebo si zvednout své ego.

Rybaření vyžaduje trpělivost a vytrvalost. Mnoho začínajících rybářů se často vzdává příliš brzy. V reálu to taková sranda není, na záběr si počkáte, někdy i dny. Úspěch není vždy zaručený. Neplánujte si vycházky k vodě jen na dvě hoďky, buďte u vody déle a nebojte se experimentovat s různými nástrahami. Někdy se úlovek dostaví až po několika neúspěšných pokusech. Důležité je neztrácet motivaci a pokračovat ve svém úsilí. Ono to jednou vyjde!

Rybaření si žádá trpělivost
Rybaření si žádá trpělivost

Co dělat, když ryby neberou?

Chyba číslo 6: Špatná manipulace s úlovkem

Ryba je živý tvor, a tak si zaslouží, abychom se k ni patřičně chovali. Celkem snadno ji lze poškodit natolik, že zemře. Proto vždy dodržujte tyto zásady:

  1. Na ulovenou rybu sahejte pouze mokrými rukami.
  2. Nepokládejte ji na štěrk/písek/suchou trávu, podklad musí být vždy vlhký. Ideální je podložka, nebo ryby odháčkovat přímo ve vodě. Pokud vám odháčkování trvá déle, rybu polévejte studenou vodou.
  3. Háček odháčkujte s citem, nesnažte se jej vyrvat.
  4. Používání dezinfekce je sporné, ale nic tím nezkazíte.
  5. Zpět do vody rybu neházejte z velké výšky, dejte ji čas na rozplavání.
  6. Poškozené ryby do vody nevracejte. Výrazné vyrážky a cokoliv podezřelého nafoťte a pošlete hospodáři.
  7. Pokud se rybu rozhodnete přisvojit, zabijte ji ještě u vody, netahejte ji domů živou v igelitce.

Které další chyby podle vás rybáři dělají?

Začínáme rybařit – základní výbava na lov ryb

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..