Jak na lov ryb na jaře?

Chytání ryb na jaře, zejména však časně z jara, představuje podle mého názoru jednu z největších výzev. Tedy ihned po zimním lovu, kdy je potřeba rybu opravdu pečlivě vyhledávat, protože na rozdíl od léta nekrouží napříč celým revírem a potravu tak aktivně nevyhledávají.

Jaro už je o něco příjemnější období než zima, platí to i pro ryby. Začíná se oteplovat, přibývá přirozené potravy a tak se ryby vydávají pořádně nažrat. A i když jsou méně ostražité, vítězí ČKP, neboli svatá trojice – červi, kukuřice, pečivo. Skvělé úspěchy jsou i na pop-up boilies a dipované nástrahy. Pojďme si říci, co funguje rybářům nejvíce:

Červi

Masoví červi, neboli kostňácí/masňáci jsou jasná klasika. Na žádné jarní vycházce by neměli chybět. Pro ryby jsou velice lukrativní, je to jejich přirozená potrava, a také mají skvělé nutriční hodnoty. Ideální jsou bílí, ale vedle neuděláte ani s barevnými. Pokud si je koupíte den předem a schováte do ledničky, pár hodin před lovem je vytáhněte, ať se rozhýbou. Jejich ladné pohyby na dně vody jsou pak pro všechny ryby neodolatelné.

Kukuřice

Klasika všech klasik. Kukuřice se skvěle hodí i na vnadění, ale nepřehánějte to s ní. Nezapomínejte kukuřici uvařit do měkka, jinak ji kapr nestráví. Osvědčilo se také do kukuřice přidat nějakou aromatickou složku, třeba do ni zamíchat sáček vanilkového pudingu. V obchodech seženete i ochucenou kukuřici, se kterou máte vystaráno. Já si kupuju tuto vařenou kukuřici, se kterou šetřím čas, nemusí se dále nijak jinak připravovat – stačí si jen dochutit. Jeden tip – já pro zvýšení atraktivity přidávám také tekutou melasu.

Pečivo

Napařený rohlík nebo chlebová kůrka jsou věci, bez kterých na ryby nikdy neodejdu z domu. Kousíček rohlíku na háčku je velice lákavý, stejně tak vznášející se chlebová kůrka. Ale pozor s napichováním, někdy je to kumšt. Místo napařeného rohlíku nebo chlebové kůrky jde použít i rohlíkové boilies, které je už předem ochucené, takže pro rybu i atraktivnější.

Pop-up boilies

Moderní lov ryb přišel i s pop-up boilies, tzv. „popky“. Ty se vznášejí kousíček ode dna, případně ve sloupci, takže si jich ryba snáze všimne. Vyzkoušet můžete i klasické boilies, buďto dipované nebo svépomocí nadipované pár dní předem.

Pop-up boilie, ideálními montážemi jsou Ronnie Rig, Zig Rig, Chod Rig

Jakou montáž?

Jednoduše tu, kterou používáte a se kterou máte dobré zkušenosti. Není důvod vymýšlet nic extra. Nicméně stejně jako v zimě i na jaře se vyplatí zjemnit, tedy používat menší háčky, slabší průměry vlasců a návazců. Osobně se mi v tomto období také osvědčilo lovit na method feederové krmítka.

Čím vnadit? Jaké krmení?

Na vnadění používejte kukuřici, do krmítka může přijít cokoliv s výraznou sladkou chutí. Ideální je v tomto období vanilka, perník, med, ale i scopex. Mějte však na vědomí, že ryby v tomto období stále nepřijímají potravu v takovém množství, je tedy dobré směs nastavit hlínou (třeba z krtince), což je donutí více hledat v okolí další potravu.

6 komentářů

Přidat →

Ahoj a díky za článek. Jako začátečník se chci zeptat, jaký způsob chytání je nejlepší. Dík, J.

Ahoj Jirko, já díky za komentář. Nejraději mám feeder, loni mě celkem pozitivně překvapily method feederové krmítka, na které jsem zjara slavil hromadu úspěchů. Na plavanou vždycky vsadím až později, když se prohřeje voda a ryby začnou hledat potravu ve sloupci. Což asi není zrovna to, co jsi chtěl slyšet. 🙂 Vezmi si pruty k vodě a zkoušej, to je vždy nejlepší. 🙂

Ahoj, zkus V1 Extreme v příchuti Kapr Med – je sladká a ryby zaujme – https://bit.ly/3vbi5Rs

Jestli chodíš i na feeder (teď na jaře určitě doporučuji), tak mi o víkendu fungoval Sensas 3000. Pro zatraktivnění jsem přisypal trochu kukuřičných vloček (běžně se tím krmí koně, má to vysokou stravitelnost) a samozřejmě červíky. 🙂 https://bit.ly/3ELrkLt

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..