Jak vařit partikl?

Partikl určitě není potřeba představovat, ale pokud ano, jedná se o nejrůznější luštěniny a semínka, kterými lze přilákat rybu na lovné místo a udržet ji tam. Do doby, než najde nástrahu a skončí na háčku.

Aby ryba partikl správně strávila, je potřeba jej předem upravit. Rozhodně nedělejte to, že si koupíte pytel kukuřice a ten nasypete do vody jen tak. Doma se taky necpete neuvařenou rýží. Metod přípravy je více, nejrozšířenější je vaření, klíčení a kvašení.

My se podíváme na tu nejrozšířenější – vaření.

Nic na tom není, prostě a jednoduše danou surovinu uvaříme do měkkého stavu. Aby to šlo snáze a vaření netrvalo celý den, je vhodné některý partikl předem namočit. Takže kuchařskou čepici na hlavu, vařečku do ruky, ruličky do ručky a jdeme na to!

Výběr správného partiklu

Základem je výběr toho správného partiklu. Nejlepší je zůstat u klasiky, kterou se ryby také přikrmují – kukuřice, obilniny (pšenice, ječmen, oves, žito), řepka, konopí. Ale pokud máte přístup k jinému partiklu za pár peněz, proč ne. Použít můžete cokoliv, klidně i hrách, fazole, kroupy, pohanku… no prostě meze se nekladou. A pokud jste zbohatlý rokšíld, co si může dovolit tankovat plnou a cigáro si zapaluje výhradně litrem, můžete si zakrmit para ořechy.

Jo a taky mějte na mysli, že vždy je fajn partikl kombinovat. Ryby si mohou vybírat to, co jim chutná, a zvyšuje se šance, že se jim trefíte do chuti. Má klasická partiklová směs se skládá z:

  • 30 % ječmen
  • 20 % pšenice
  • 30 % kukuřice
  • 15 % řepka
  • 5 % konopné semínko

Přiznám se ale, že jej dávám opravdu od oka a většinou v něm nechtěně převažuje kukuřice.

Takhle může vypadat partiklová směs

Namáčení partiklu

Začněte vždy tím, že partikl namočíte. Vždy na jeden díl partiklu přidejte alespoň tři díly vody. Když dáte víc, nic tím nezkazíte. Minimální doba je 24 hodin, ale u některého partiklu může být i menší. Třeba obilninám stačí 6 hodin, lnu jen 12, pohance 6, a předvařený hrách a fazole namočte alespoň na hodinu. Čím déle jej budete namáčet, tím lépe. Ale zase to nepřehánějte, ať vám partikl nezačne kvasit. Na to tady bude jiný článek. A mějte také na paměti, že partikl při namočení nabobtná, tak ať to pak není jako v hrnečku vař!

Taková zajímavost – kamarád mi poslal fotku hmotnostních přírůstků z knížky. Už jsem z něj ale nevydoloval, z jaké knihy to bylo. Škoda, že tam není tolik oblíbená kukuřice. Pokud znáte autora, dejte mi prosím vědět do komentářů.

Doba bobtnání (h) Hmotnostní přírůstek (v % k počáteční hmotnosti)
pšenice oves lupina vikev boby hrách
1 24 47 26 24 7 25
3 34 54 58 60 28 74
6 41 65 92 82 63 132
12 48 74 125 92 90 182
24 50 79 130 92 98 204

Vaření partiklu

Připraveno? Tak šup s tím do hrnce. Raději znovu upozorním, že partikl nabobtná i při vaření, takže použijte hrnec o správné velikosti. I v tomto případě použijte na jeden díl namočeného partiklu tři díly vody. Více je vždy lépe.

Hrnec si vyberte podle toho, který už doma nepotřebujete. Manželkám to často vadí, tak ať si nekoledujete o průser. Já jej vařím v tlakovém hrnci, což razantně sníží dobu potřebnou pro vaření. Chce to ale trochu cviku, protože většinou je partikl převařený.

Což ale vůbec nevadí, vždy je lepší použít partikl převařený, než nedovařený. Na tuhle poučku myslete.

Výborně, partikl je v hrnci, plotýnka zapnutá, okna otevřená a zbývá důležitá otázka – jak dlouho jej vařit? No, na internetu koluje nespočet tabulek s odhadem doby pro vaření. Já se podělím o časy, které jsem naměřil sám. Hodnot jsou vždy měřeny od doby začátku varu.

Partikl Doba máčení (hodiny) Doba vaření (minuty) Vaření v tlakovém hrnci (minuty) Poznámka
Burský oříšek 24 40 20 Klasické, nesolené!
Cizrna 24 30 10 Nepoužívat v bahně, přijímá pachy
Čirok 6 40 20 Že jste o něm neslyšeli? Vyrábí se z něj kuskus. Že nevíte, co je kuskus, a chcete podat steak?
Čočka 12 20 10 Pozor, aby z toho nebyla kaše
Fazole 24 30 15 Musí jít rozmáčknout
Hrách 24 20 15 Pozor, aby z toho nebyla kaše
Javorové semínko 12 30 15 Skvěle funguje na kapry a amury
Ječmen, oves, pšenice, žito 6 20 10 Nestárnoucí klasika, ryby na ně bývají naučené
Konopí 12 10 Vaříme do puknutí
Kroupy 0 5 Rychle připravené, skvěle voní, dobré nutriční hodnoty. Ideální, pokud si vzpomenete pár minut před odchodem k vodě, že vám chybí partikl
Kukuřice 24 60 30 Slupka popraská, musí jít rozmáčknout
Len 12 10 Stačí jen spařit, vařit se nemusí
Para (brazilský) ořech 24 60 40 Pokud nevíte, co s penězi
Pohanka 6 15 5 Vaříme do puknutí
Předvařený hrách/fazole 1 0 0 Stačí jen namočit
Předvařený kukuřice 0 0 0 Lze hned používat
Řepka 6 10 Stačí jen spařit, vařit se nemusí
Sója 20 45 15 Musí jít rozmáčknout
Tygří ořech 24 30 15 Kapr jej špatně tráví, spíše použít jako příměs, nebo na háček
Vikev 18 40 20 Nemluvím sprostě. Je to klasická krmná luštěnina, mají ji v každém lepším JZD.
 

Dochucení 

Dovařeno, vyvětráno, co dál? Partikl můžete používat tak, jak je, nebo jej vylepšit. Fantazii se meze nekladou. Použít můžete nejrůznější příchutě, CSL boostery, melasu (i ochucenou), strouhanku (vytvoří malé částečky stoupající ve sloupci, větší šance zaujmout ryby), koření, vanilku, no prostě cokoliv.

Skladování 

Jejda, partikl při vaření nabobtnal natolik, že vám to vystačí na celou sezónu? Nevadí, dá se skladovat více způsoby. Můžete jej:

  • Schovat do mrazáku a zamrazit
  • Zavakuovat (pozor aby nezačal kvasit)
  • Krátkodobě lze skladovat v lednici
  • Přemístit jej do větší nádoby a vykvasit
  • Zavařit
  • A nebo vůbec neskladovat a použít ho k zakrmení lovného místa pár dní před tím, než se vydáte ryby chytat.

Jsem lenoch, máš tam řešení i pro mě?

No jasně! Hotový partikl najdete v každém rybářském obchodě, stačí otevřít, přičichnout a naházet jej do vody. Ale zaplatíte si za něj. Za kilogram vařeného partiklu dáte kolem 60 korun.

Skvělou zkušenost mám s hotovými partikly od Chyť a pusť, které mají kromě kilovek i v 3kg pixle. A pokud si je nestíháte objednat online, obdobné balení v podobné ceně mívají v oddělení sportovních potřeb i v supermarketu Globus nebo v Decathlonu.

Chy? a pus? Mega partikl mix Original 3l

 

Ale největší radost má člověk z toho, když si jej sám připraví a chytí na ně rybu. Navíc i ušetří, ceny se pohybují od 7 korun za kilo suchého partiklu (ceny v zemědělských družstvech v roce 2022).

TIP: Sedm levných krmných boilies, které zaručeně přilákají rybu k háčku a nezruinují vás!

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..