Jaký vybrat vlasec na lov kaprů?

Nejzásadnější otázkou začínajícího rybáře a takřka všech rybářů před novou sezónou je, jak silný pořídit vlasec?

Při lovu kaprů na položenou je to relativně jednoduché, avšak záleží na podmínkách a cílové rybě. Zcela určitě nepůjdete lovit kapitální 20kg kapry na 0,20mm vlasec a naopak při lovu běžných kapříků kolem 3-4kg je 0,35 mm zbytečně moc. Jiné to bude také pokud lovíte v místě plném vázek a jiné na vodě bez překážek. Takže, co je ta nejlepší volba?

Jednoznačně nejuniverzálnější volbou jsou vlasce o průměrech 0,25 – 0,35 mm. Tenký vlasec nemá takovou pevnost, snáze se prodře, ale lépe splyne s okolím. Silnější vlasce unesou i kapitální kapry, odolají tření o větve, ale jsou nápadnější. Obecně je proto lepší nepřehánět a spíše volit slabší vlasce a rybu šetrněji zdolávat.

Sám preferuji na čisté vodě bez vázek vlasce o průměru 0,23 – 0,25 mm. Do vody s vázkami sahám po vlascích s průměrem kolem 0,30 mm. A na soukromé rybníky s velkými kapry volím raději silné vlasce o průměru 0,35mm, nehledě na množství vázek.

A když už jsem načal vázky, do opravdu náročného terénu je lepší na konec použít ještě šokový návazec. Ten může tvořit silnější vlasec, nelekněte se, s tloušťkou kolem 0,50 mm. Délka záleží na podmínkách a vzdálenosti, v jaké budete lovit. Může jít o pár metrů až po několik desítek metrů.

No a pokud často lovíte na různých vodách, je fajn investovat do navijáku, u kterého je možné měnit cívky a namotat si na ně různé vlasce. Pak vždy stačí jen nasadit cívku dle podmínek v místě lovu.

Tak lovu zdar!

Jo a ještě jeden tip na konec. Vlastně dva…

Dlouho jsem se pral s tím, než jsem našel vlasec, který by mi vyhovoval. Nejprve jsem bojoval s kroucením vlasce (tip pro vás – těm nejlevnějším vlascům se obloukem vyhněte) a poté jsem tápal nad barvou. Takže mé tipy jsou tady.

Vlasce volte vždy jen z ověřených značek. Ale jaká to je, milý Watsone? Třeba Delphin, Awa-s, Shimano, Fox, Korda, Nash, Giants a další. Můj tip? Delphin Armada Carp, má skvělou nosnost, je odolný a stojí pár korun.

Co myslíte, záleží na barvě vlasce? No, ač se to nezdá, tak ano. Hloubka vody ovlivňuje množství světla, čáry máry a tak dále. Prostě a krátce, bez omáčky kolem, růžový a červený vlasec se i v poměrně mělké vodě stane pro rybu relativně neviditelný, naopak modrý uvidí i v hloubce kolem 80 metrů. Skvěle je to vidět na obrázku níže. Super zkušenost mám s Delphin Rodeo.

Viditelnost barev vlasce ve vodě

A ještě jeden bonusový tip nakonec. Týká se navinutí vlasce na cívku. Nenavíjejte ho jen tak. Protáhněte jej jedním očkem prutu, přivažte uzlem k cívce a špulku dejte do kýble s vodou. Vezměte si houbičku nebo vlhkou hadru. Jednou rukou navíjejte vlasec, druhou rukou přes vlhkou hadru vlasec napínejte. Lépe si tak sedne na cívku a nebude se kroutit.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..