Recenze prutu Mivardi Akasa TeleCarp

Jsou levné, hodně toho vydrží a zdoláte s nimi široké spektrum ryb. K tomu se musí připočítat i příjemná rukojeť, kvalitní očka a výrazná špička. Ano, řeč je o rybářském prutu Mivardi Akasa TeleCarp.

Když začínáte s rybařením a koukáte po svých prvních prutech, obvykle nezvolíte dražší, ale levnější na naučení a do dražší výbavy investujete až pokud vás tento koníček chytí a budete vědět, co od prutů požadujete. Když jsem začínal s rybařením já, koukal jsem především po teleskopických prutech kvůli snadnějšímu převážení, vyšší vrhací zátěži a menší délce.

A tak to u mě vyhrály pruty Mivardi Akasa TeleCarp. Pro začátečníka jsou tyto pruty ideální a s klidem na duši jsem je doporučil i dalším začínajícím rybářům. A občas je na rybářskou výbavu vytáhnu i nyní, zejména když potřebuji skladné pruty, třeba když jedu k vodě na kole.

Testované pruty jsou tedy Mivardi Akasa TeleCarp, konkrétně varianta v délce 3 metry a vrhací zátěži 40 – 90 gramů. Pruty se dělají i v menších délkách, zejména ty nejmenší – 2,4 a 2,7 metru jsou vhodné i pro děti. Varianty v délce 3 a 3,3 metru jsou ideální na vycházky k řece a na menší toky, 3,6 metrovou variantu zvolte, pakliže budete lovit na přehradách nebo větších plochách a budete chtít nahazovat daleko. Všechny tyto pruty jsou v prodeji také s nižší vrhací zátěží 20 – 60 gramů. Ty nejsou tak tuhé, ale pro začátečníka to bude znamenat, že pokud hmotnost krmení v krmítku nebo hmotnost olova přeženete, může se prut zlomit. Ale naopak na plavanou budou ideální. Nenabízí však až takovou univerzálnost.

Proto do začátku vždy doporučuji raději vyšší vrhací zátěží a délku 3 metry, což je na naučení ideální. Zpět ale k samotným prutům.

Mivardi Prut Akasa TeleCarp 3,0 m 40 - 90 g

Jak již bylo zmíněno, jsou teleskopické a testovaná varianta je složena ze 6 dílů. Transportní délka je 87 centimetrů, takže se vlezou do většího batohu, a navíc ani neváží mnoho, takže se opravdu snadno převáží k vodě.

Prut je vyroben z velice odolného kompozitu, který zaručuje příjemnou ohebnost a pružnost. Díky němu se ryby dobře zdolávají a krásně absorbuje i větší výpady. Rukojeť je vyrobena z EVA pěny, což je jedna z jeho slabin, protože při dešti absorbuje vodu a hůř usychá.

EVA rukojeť v dešti nasákne vodou a trvá delší dobu, než uschne

Všechny díly prutu do sebe při rozložení krásně zapadnou a nikdy se mi nestalo, že by spojení povolilo. Očka prutu jsou se SIC výplní (karbid křemíku), takže neřežou vlasec, ten v nich krásně klouže. Navíc jsou očka pevná a nerozsypala se ani při bouchnutí do špičky, což se u jiných levnějších prutů často stává a oprava se mnohdy nevyplatí.

S těmito pruty si užijete hromadu zábavy

Koncový díl, tedy špička prutu, je oranžová. Pomáhá to identifikovat záběr (něco ve stylu feederových špiček), a zjistit směr kterým ryba uniká, když třeba máte vlasec, který je hůře viditelný. Tohle je jedna z největších výhod prutu.

Sedlo navijáku tohoto prutu je šroubovací a plastové, překryté plechem pro zpevnění. Naviják v něm drží krásně a pevně.

Sedlo navijáku je z plastu, je ale překryté plastem a tak je pevné

Závěrem

Největším plusem prutu Mivardi Akasa TeleCarp je jeho nízká cena a univerzální využití. To z něj dělá skvělý prut pro začátečníky a všechny ty, kdo chtějí snadno přenosný prut za pár korun.

S ohledem na jeho cenu má jen jedinou nevýhodu – rukojeť z EVA pěny, která absorbuje vodu. Nad mínusy však jasně převažují plusy – kvalitní zpracování, odolná očka, tužší provedení, barevná špička, nízká hmotnost, skvělá akce. Široká škála délek a vrhacích zátěží z něj dělají univerzálního společníka.

 

Celkem:

Kvalita
4 / 5
4
Design
4 / 5
4
Cena
5 / 5
5
Akce prutu
4 / 5
4
Materialy
4 / 5
4

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..