S novým školním rokem začínají i rybářské kroužky. Kde najít ten nejbližší?

Září je měsíc, který rodiče milují a děti nesnáší. Ano, začíná škola. A s novým školním rokem začínají nabírat do svých řad i rybářské kroužky. Jenže, kde je najít, pro koho jsou a co se v nich děti naučí?

Pro koho rybářské kroužky jsou?

Rybářský kroužek můžu doporučit všem dětem, nejen těm, které už rybařit umí, ale i těm, které to láká a i takovým, které milují přírodu a chtějí se o ní dozvědět více informací.

Členem Českého rybářského svazu se může stát kdokoliv ve věku od 8 let, ale ještě předtím lze aktivně navštěvovat rybářské kroužky. Jsou tak určeny převážně pro děti od 7 let, ale některé místní rybářské organizace pracují i s menšími dětmi. Podrobnosti o spodní věkové hranici vám sdělí přímo organizace ve vašem okolí. Horní hranice u kroužků nebývá, ale dospěláky v nich nenajdete, pro ty je určeno školené, které navštíví před získáním prvního rybářského lístku.

Kde rybářské kroužky najít?

Kroužky pro děti a mládež najdete na stránkách Českého rybářského svazuhttps://www.rybsvaz.cz/beta/index.php/rada-crs/krouzky-pro-deti-a-mladez. Jsou zde přehledně rozděleny dle krajů a tak snadno naleznete kontakt na tu nejbližší místní organizaci. V případě jižní Moravy je situace komplikovanější, Moravský rybářský svaz tato data nikde přehledně nemá, je proto potřeba si obvolat místní organizace ve vaší blízkosti a doptat se. Kontakty jsou na stránce http://www.mrsbrno.cz/index.php/kontakty.

Co se v rybářském kroužku děti naučí?

Naučí se jednoduše vše, co by kdy měli u vody potřebovat, zejména:

  • Poznávání ryb
  • Lovné míry
  • Způsoby lovu
  • Hájení
  • Povinnosti při lovu
  • Základní dovednosti
  • Základy o rybách a jejich chování
  • A mnoho dalšího…

Zásadní výhodou je, že na konci kroužku děti absolvují test rybářských znalostí na základě kterého jim bude vydán první rybářský lístek. A s ním mohou jít k vodě a začít chytat!

Co budou děti v rybářském kroužku potřebovat?

Skvělá zpráva je, že ze začátku většinou nic! Drtivou většinu věcí jim v kroužku půjčí a publikace pošlou v elektronické podobě, kterou si můžete vytisknout.

Pokud už dítě navštěvuje kroužek delší dobu a děti se pustí do samotného lovu, obvykle jim poví, co si mají koupit. Někdy jim i vybavení půjčují, což je také skvělé.

Základ je ale jasný, univerzální prut, vlasec, krmítka, splávky, háčky, podběrák, peán, metr, vidličky, hlásič a číhátko.

Tady je seznam levného, ale odolného rybářského vybavení, které doporučuji svým známým nejen pro děti. Základ je postaven na teleskopickém prutu Mivardi s vyšší vrhací zátěží, doplňuje jej levný volnoběžný naviják a podběrák, který se díky kovovému středu jen tak nezlomí. Tady má doporučovaná sestava je:

Suma sumárum jsme s touto základní výbavou na ceně 3300 Kč. Počítal jsem ale s jedním prutem, jedním splávkem, jedním krmítkem… V ceně není krmení, nástrahy, sedačka a taška na věci. To už jsou ale drobnosti, které se doma obvykle najdou.

Jak ještě více ušetřit?

Zdá se vám to moc? Nebojte se ani bazarového vybavení. Poptejte se v rybářských skupinkách, někdy prodávají rodiče po dětech nebo zkušenější rybáři svou starší výbavu takřka za hubičku!

Odkazy na obchody jsou na dva, Parys a Chyť a pusť. Povedlo se mi u nich najít toto vybavení za nejnižší ceny, po registraci navíc dostanete ještě pár korun slevu. V obou případech by měl nákup vyjít tak, že nebudete platit poštovné.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..