Nejlepší repelenty proti komárům na ryby

Komáři, mušky, klíšťata. Nepříjemný a otravný hmyz, který dokáže pobyt u vody a chytání ryb znepříjemnit. Ale kdo je připraven, není zaskočen. Tady jsou repelenty, které fungují, ale i ty, které nefungují. Seznam budu postupně doplňovat dle získaných zkušeností.

Repelenty, které nefungují

Začnu hned ze začátku těmi repelenty, které se mi neosvědčily. Mezi nefunkční repelenty osobně řadím, ty levnější. Je jimi Off! max spray a nestárnoucí klasika Alpa repelent. Oba fungují skvěle proti klíšťatům, ale komáry spíše lákají. Od těch tedy ruce pryč.

Také mi nefungovaly přírodní repelenty (Alta Hebra – bylinný repelent) a Incognito.

Repelenty, které fungují

Nutno říct, není jich mnoho. Ale jsou tady takové repelenty, které fungují. Komárům smrdí, klíšťata se na jím ošetřenou pokožku nepřisají, no prostě tak to má být.

Absolutní jedničkou je podle mě, ale i podle rybářů se kterými jsem v kontaktu, repelent Predator Forte. Nic lepšího nenajdete, byť je dražší, jeho efekt poznáte rychle.
Repelent Predator Forte Spray 150ml

O něco menší účinnost má repelent Diffusil Repelent Plus, má ale nižší cenu, takže na vyzkoušení je ideální.

A trojkou s nabitým potenciálem je podle mě Arpalit Bio repelent. Funguje také skvěle, k tomu má i BIO složení, je vhodný pro děti starší jednoho roku a neobsahuje látku DEET.

Odpuzovače – náhrada repelentů?

V bivaku nebo i u stolu jsem vyzkoušel i několik odpuzovačů. Ani jeden neměl tu účinnost, co repelenty, ale v kombinací s repelenty vám dodají celkem velkou ochranu před nejrůznější havětí.

Vyzkoušel jsem odpařovač Thermacell, který funguje podobně, jako Raid proti komárům do zásuvky. Je dražší, vyžaduje kromě náplní i dodávání butanových kartuší, je na tři baterky a zastoupí i funkci svítilny.
Thermacell odpuzova? kom�r?

Za zhruba stejnou cenu se prodává i Trakker Bug Blaster. Má vlastní baterku, funguje na jedno nabití až 36 hodin (nebo 20 v režimu lucerny) a hmyz láká pomocí ultrafialových paprsků. Jeho výhodou je i to, že skvěle funguje i ve větru, kdy předchozí odpuzovač ztrácí svou efektivitu.

A co kouření?

Ač jsem nekuřák, musím uznat, že kouř komárům vadí. A to stačí vedle kuřáka jen sedět. Někdy pomůže i rozdělat si oheň a přihodit polínko mokrého dřeva, aby se vytvořil hustý dým, což je ideální i pro nás nekuřáky. Ovšem opatrně, u vody se běžně oheň rozdělávat nesmí, není-li to povoleno (např. při použití grilu).

A co funguje vám? Dejte mi vědět do komentářů, rád otestuji i něco nového.

1 komentář

Přidat →

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..