Můžu u vody bivakovat?

Vyrazit k vodě přes týden nebo na delší dobu je ideálně strávený čas snad pro každého rybáře. Ne vždy se nám však poštěstí nocovat v chatě přímo u vody, takže volíme cestu bivaku. Jenže vše má svá úskalí. Jaká?

Co je vlastně bivak? A jak se liší od stanu?

Definice bivaku není jednotná. Obecně však lze říci, že bivak se od stanu liší tím, že nemá podlážku. Za bivakování pak lze považovat spaní pod deštníkem, roztaženou plachtou, brollyčkem, nebo čímkoliv jiným.

Co je to bivakování?

Pod pojmem bivakování rozumíme nouzové přespání na jednom místě. Počítá se s tím, že po přespání se bivak sbalí a nepůjde poznat, že na daném místě někdo vůbec byl.

Kámen úrazu je však v našich zákonech, protože ty nerozlišují mezi bivakováním a stanováním, a tak i pouhé bivakování je považováno za stanování.
Fox Bivak Easy Dome Maxi 1 Man

Takže můžu, nebo ne?

Zákon o rybářství sice dává rybáři možnost užívat pobřežních pozemků v nezbytném rozsahu, přičemž nezáleží, kdo je vlastník. Nicméně přenocování u vody nelze považovat za nezbytný rozsah pro vykonávání rybářského práva. Na cizím pozemku logicky bivakovat nemůžete. Bivakování na státním pozemku je zakázáno zákonem a bivakování na obecním pozemku upravují (resp. zakazují) místní vyhlášky.

Pokud se tedy chcete řídit dle zákona, můžete bivakovat pouze na místech, kde je to výslovně dovoleno – ať už vyhláškou nebo místní úpravou. Taky však můžete skrze katastr nemovitostí vyhledat vlastníka pozemku, kontaktovat jej a na přespání se s ním domluvit. Vůči tomu vám nikdo nic říct nemůže.

Ale já přece nestanuju…

Hele já ti to věřím, ale zákon prostě bivakování nezná. Takže stanuješ, se s tím smiř.

Jo počkej, ty spíš pod širákem? No tak to je jiná. Spaní pod širákem totiž zákon nezakazuje, jelikož není považováno za táboření. Takže jediná možnost je spát pod širákem. Tak snad nebude pršet.
RidgeMonkey Bivak Escape XF2 Compact 2 Man Bivvy

Vezmou mi za bivakování papíry?

Ne.

Zákon o rybářství bivakování nijak neupravuje a přestupky či porušení jiného zákona smí trestat jen policie. Takže můžete být v klidu, i když bude rybářská stráž mít k bivakování připomínky, papíry vám nikdo nevezme. Může ale zavolat policii. Často se tak děje v případě, kdy na místě máte nepořádek a chováte se nevhodně. Vzorné rybáře většinou přehlíží.

Suma sumárum

Takže si to shrňme:

  1. Bivakování u vody je považováno za stanování.
  2. Stanovat u vody nemůžete, pokud to není výslovně dovoleno.
  3. Můžete přespat pod širákem.
  4. Nebo kontaktovat majitele pozemku a na přespání v bivaku nebo stanu se s ním domluvit.
  5. Papíry vám za to nikdo nevezme.
  6. Většinou je bivakování přehlíženo a trpěno.


8 komentářů

Přidat →

Takový malý Kocourkov, to je možné jen u nás, ach jo, dej volovi funkci vymyslí ti lejstro.

Běžte se vycpat na červené každý nadával ale co dělá ta mafie dnes je hnus kde máte tu svobodu v ****** tak jedine

Ten pozemek někomu určitě patří. Rozhodně nechceš, aby ti na tvém pozemku někdo dělal nepořádek a přespával, ne? Nic ti nebrání se majitele dovolit, nebo si takový pozemek u vody koupit. Svoboda jednoho končí tam kde začíná svoboda druhého.

Při bivakování se leží na zemi a tudíž je zválena tráva a bohužel po některých co bivakuji všude nehorázný bordel. Proto je potřeba všude zakazovat a dávat za to hodně vysoké pokuty.

V bivaku jsi na lehátku, ale pod širákem se většinou leží na zemi, to jsi si asi hodně spletl. Pravdou je že po mnohých bordel zůstává, to je jen o lidech… A za bordel vzít papíry, to souhlasím,jenze některé jedince ani tohle nenaučí se k přírodě chovat slušně…

To může napsat jen ten co to tak dělá.My spíme na lehátkách takže nic neuvalime a odpadky sbíráme hlavně po cyklistech.Ti je vyhodí a zmizí.Ti se válejí v trávě a zničí v přírodě vodě dá…takže tak

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..