Může dítě chytat ryby bez vlastní povolenky?

Vzít s sebou na ryby své dítě a těšit se z jeho radosti je sen snad každého rybáře. Jak je to ale s dětskými povolenkami? Jsou potřeba? Může dítě chytat na váš prut? I na tyto otázky si dnes odpovíme.

Může dítě chytat na můj prut?

Začneme tou nejpodstatnější otázkou. Pokud je dítěti do 10 let a provádí lov s osobou starší 18 let, může dítě manipulovat s udicí jeho doprovodu. Nepotřebuje k tomu žádné papíry, ani povolenku. Pokud máte děti dvě, každé z nich může manipulovat s jedním prutem.

Že vaše ratolest může manipulovat s udicí svého doprovodu ale neznamená, že může mít vlastní prut. Stále chytá na jeden váš. Nelze mít tedy nahozené dva pruty a s jedním dalším nechat chytat dítě. Stejně tak ani nelze nechat děti lovit na těžko/plavanou zatímco vy budete vláčet. A už vůbec nemůžete vláčet oba najednou. Chápeme se, ne?


Dětské povolenky

I dítě si může udělat zkoušky, stát se členem rybářského svazu a být plnohodnotným rybářem. Členem rybářského svazu se může stát jakékoliv dítě, které započalo školní docházku, resp. od 8 let pro MRS. Stačí absolvovat školení (mnohdy formou kroužku), v rámci kterého získají rybářský lístek a poté si budou moci zakoupit povolenku (první bývá v mnohých územních svazích zadarmo). Ceny dětských povolenek navíc bývají o dost nižší. Nejspíše vás to nemine, protože děti nad 10 let už s vaší udicí chytat nemohou.

S novým školním rokem začínají i rybářské kroužky. Kde najít ten nejbližší?

Katalog kvalitních navijáků
Katalog kvalitních navijáků

Pokud bude dítě chytat ryby v revírech ČRS, bude pak moci lovit na dva pruty, v MRS na jeden. Ani jeden svaz u dětí s vlastním rybářským lístkem nevyžaduje přítomnost dospělé osoby.

Pár důvodů, proč naučit dítě rybařit

Tápete, zda své dítě přivést k rybaření, či nikoliv? Já jsem jednoznačně pro. A to hned z mnoha důvodů.

Tím největším je posílením rodinných vztahů. Rybaření může být skvělou příležitostí pro rodinné výlety nebo pro společné chvíle s rodiči nebo sourozenci. Může to tedy pomoci k upevnění rodinných vztahů.

Je to také skvělý způsob, jak propojit děti s přírodou. Nejen že se naučí mnoho nového, ale vybuduje si vztah a respekt k životnímu prostředí, ve kterém žijeme. Ale hlavně jim umožňuje objevit fascinující svět pod vodní hladinou.

Tím jsem nakousl nové znalosti a dovednosti. Je to jednoznačně skvělá příležitost, aby se děti naučily více o životě pod hladinou, rybách, vodním ekosystému, biologii, ochraně přírody a udržitelnosti.

Možná jste si to ani neuvědomili, ale samotné rybaření může pomoci dítěti rozvíjet řadu dovedností, jako je například trpělivost, koncentrace a jemnou motoriku.

Katalog kvalitních navijáků
Katalog kvalitních navijáků

Poslední a podle mě nejzásadnější důvod. Rybaření může být prospěšné pro zdraví dítěte, protože jde o aktivitu, při které je dítě venku na čerstvém vzduchu. Bez telefonů, bez pitomých her.

22 komentářů

Přidat →

Ne, je to tam jasné napsané, 2 děti stále pouze na jeden prut. Musí se hold podělit. I kdyby byli děti 3, tak stále jen jediný prut, druhý nesmí používat.

Můžeš svěřit dítěti jen jeden prut. Pokud dětí bude víc, musí se u toho jednoho prutu střídat. S druhým prutem manipuluješ ty, nikdo jiný.

Nedalo mi to a zaslal jsem dotaz na právní výbor ČRS, odpověděl mi JUDr. Šíma. Skutečně můžete nechat manipulovat druhé dítě i s druhou udicí. Článek jsem upravil, aby to bylo zřejmé.

Proč na Novém Zélandu dají papíry každému za 100 dolarů okamžitě i na benzínové pumpě a tady se z toho dělá taková věda? Proc to musí zbytečně polykat tolik peněz na složitou organizaci a platy kde koho, místo aby to šlo do ryb?

Naprosto souhlasím. Česká byrokracie je hrozná a je stvořená jen pro hromadu pijavic. Za chvíli budeme muset mít povolenku i na sbírání hub. A hlavně platit ročně poplatky…

Já osobně bych to viděl v tom že na Novém Zélandu bude primární lov na moři a sladkovodní lov se tam moc neřeší. Další věc je velikost a obyvatelstvo. Představ si že to u nás funguje jako tam, břehy budou přelidněné. Nemáš si kam sednout a to nemluvím o tom kdo všechno u té vody bude sedět, a co potom v té vodě bude. Říkejte si co chcete ale za mě veškerá pravidla mají smysl. Spíše co mi smysl nedává je to že si každá organizace stanoví víši poplatků za brigády sama. Pak někde platíš 500 a někde 900. V tomhle vidím živení těch pijavic.

Kdyby Čechy měly moře, RS zavede placené povolenky, školení a nesmyslné zkoušky i na mořský rybolov. Tím jsem si jistý 🙂

Zdravím. Měl bych prosím dotaz. Synovi je 6 let. Chtěl bych zkusit jestli by ho rybareni nechytlo. Mohl by chytat kdyz ja rybarsky listek nevlastnim? Nebo radsi zajet na soukrome reviry, at nevzniknou pripadne problemy? Predem dekuji za odpoved.

Dobrý den,myslím že nemáte pravdu.Asi před 4 roky jsem se ptal na rybářském svazu v Praze(na předsednictvu),mám 2 vnoučata do 10 let,zda můžou lovit každý na moje pruty každý sám.Odpověd byla ,že ano každý na 1 prut. Ale já nesmím
lovit.Odpovídal mně nějaký právník. E-mail už nemám. Petru zdar. Kubíček

Rybářský řád, bod VII.: Děti do 10 let věku mohou manipulovat s 1 udicí osoby provádějící lov starší 18 let v jejím doprovodu.

Nicméně stráž to většinou toleruje. 🙂

No,to bych se divil ,že rybářská stráž něco toleruje.Ten dotaz jsem posílal na RADU ČRS V PRAZE. Odpověd byla ,že mohou obě děti lovit. Jarda

Musím vám dát za pravdu, zaslal jsem dotaz na právní výbor ČRS, odpověděl mi JUDr. Šíma. Skutečně můžete nechat manipulovat druhé dítě i s druhou udicí. Článek jsem upravil, aby to bylo zřejmé. Mnohokrát děkuji za podnět. 🙂

Jeden RL = 2 pruty, u vody sedí rodina na zmíněné „stmelovací“ akci v přírodě.! Připadá mi to jako naprostá pakárna, perzekuovat držitele RL za to, že některý ze 2 prutů vytáhne z vody někdo jiný. To je jako by to vymyslel někdo s EU. LOVU NAZDAR.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..