Proč, jak a čím ochutit kukuřici při lovu ryb?

Kukuřice je na lov ryb jako stvořená. Jde o přírodní stravu v přirozené podobě, kterou ryby, a kapři zejména, milují. Nevýhodou kukuřice je ale slabé aroma, které se poměrně špatně ve vodě šíří. Dnes si proto povíme něco víc o tom, jak kukuřici udělat ještě více atraktivní.

Článek rozdělím na dvě části. Jedna se bude věnovat úpravě při zakrmování, druhá pak při chytání.

Mějte prosím na paměti, že kukuřici nikdy nedáváme do vody v syrovém sušeném stavu. Je potřeba ji upravit – namočit a uvařit. Více o úpravách partiklu se dočtete v článku „Jak vařit partikl?“.

TIP: Sedm levných krmných boilies, které zaručeně přilákají rybu k háčku a nezruinují vás!


Při zakrmování

Účelem zakrmování je přilákat rybu k lovnému místo. Klade se tedy důraz na vytvoření co nejvíce aromatického mraku, který se ve vodě bude dobře šířit. Půjde tím pádem o lehce odlišnou strategii od úpravy při chytání.

Já preferuji úpravu formou kvašení. Vykvašená kukuřice je silně aromatická, kvasinky mléčného kvašení se dobře šíří ve vodě, navíc vytvoří bílý mrak ve vodě. Jak na to? Kukuřici uvařte, aby byla měkká. Po uvaření a vychladnutí na pokojovou teplotu ji dejte do nádoby, ve které kukuřici budete kvasit. Při vaření nepoužívejte sůl, která slouží jako konzervant, naopak můžete přisypat trochu cukru, který slouží jako potrava pro kvasinky. Odkrytou nádobu nechte jeden den otevřenou, aby se do ni dostaly aerobní kvasinky mléčného kvašení, poté ji zakryjte víčkem, do kterého udělejte otvor, provlečte hadičku a hadičku ponořte do sklenice s vodou (tzn. vytvoříte bublátko, jako například při kvašení vína). Tím umožníte unikání CO2 a zabráníte zplesnivění. Proces můžete výrazně urychlit a podpořit přilitím jednoho kefíru. Kvašená kukuřice enormně smrdí, proto mějte kvasnou nádobu někde jinde, než v obýváku. Ideálně na zahradě.

Další možností je přidání dipů a boosterů. Pokud ale po ruce nemám vykvašenou kukuřici, používám zatraktivnění melasou. Kukuřici tedy uvařte, sceďte, přidejte požadovaný atraktant – postačí 100ml melasy/boosteru na 1kg, nechte dva dny uležet a můžete jít na to.

Velice se mi líbí i zatraktivnění přírodní formou. Tedy ovonění bylinkami, jako je třeba anýz, fenykl, skořice, apod. A použít lze i koření v mleté podobě. Ostatně přesvědčil jsem se o tom nejlíp, když jsem loni vzal od pečení cukroví ženě sáček perníkového koření a udělal si vánoční směs kukuřice. Ta jela.

Hodně oblíbené je i přidávání potravinářského barviva. To má podle mě smysl pouze pokud se v něm kukuřice máčí delší dobu (alespoň den), jinak jej nenatáhne do sebe, udělá kolem sebe jen barevný obláček, který se hned rozplyne.

A přidám ještě jeden mnou nikdy neověřený tip. Jeden rybář se mi pochlubil, že vaří kukuřici spolu s mirabelkami. Údajně kukuřice natáhne aroma mirabelek a při lovu amurů pak zakrmuje jen touto kukuřicí. Amuři pak musí více jíst a má vyšší úspěšnost. Zdá se mi to jako blbost, ale s jeho svolením to uvádím…

Při chytání

Kukuřice určená na chytání na háček nebo pod ním má svá specifika. Počítá se u ní, že rybu již máte na lovném místě, kde ji zaujala kukuřice určená na vnadění, a jejím cílem je přemluvit rybu kousnout si do tohoto neodolatelného sousta s háčkem jako bonus.

Takováto kukuřice musí být oproti vnadící o něco tvrdší, ale ne úplně syrová. Pokud ji na den zalijete melasou, změkne natolik, že ji ryby dokáží okousat.

Při vaření proto vždy odeberu trochu kukuřice bokem, když je měkká, ale ne úplně rozvařená. Zaliju ji studenou vodou, aby se proces vaření co nejrychleji zastavil a jakmile je vlažná, šoupnu ji do lednice. A po vychlazení jde rovnou na kuchyňskou linku k dalším úpravám.

Den předem ji můžete:

  • naložit do medu
  • zasypat kořením
  • nasolit
  • obarvit barvivem

V den výpravy, postačí hodinu před chytáním:

  • zalít ji sladkou melasou
  • zalít ji boostery/dipy
  • naložit do hustého sladkého nálevu (třeba z kompotů, ovocné sirupy, apod.)
  • zalít trochou alkoholu (žádný vtip, ve vodě se jeho aroma dobře šíří. Postačí alkohol horší kvality – sousedova slivovice, tuzemák, griotka…)
  • zasypat moučkou, šrotem apod (čím kratší doba, tím líp. Rychle to navlhne).


No jo, co když nemám čas?

To máš blbý.

Ne, humor.

I pro takové případy mám řešení. Kup si vakuovanou nebo uvařenou kukuřici a zalij ji něčím sladkým, co máš po ruce. A můžeš zakrmovat.

Cestou na ryby si kup bonduelku a máš perfektní nástrahu na háček namočenou ve sladko-slaném nálevu. Nebo si kup naloženou kukuřici už z výroby, budou ji mít v každém lepším rybářském obchodě.
Chytil Kuku?ice Sweet Corn

Bez práce a starostí. Taky jsem to mohl napsat hned v úvodu a ušetřit ti námahu, co?

A co na zatraktivnění používáte vy?

Stoprocentně jsem na něco zapomněl. Lidová tvořivost je nekonečná. Tak se pochlubte v komentářích, sám jsem zvědavý. 🙂

LK Baits: NUTRIGO - nová dimenze návnad

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..