Už berou! Přinášíme tipy a triky na jarní chytání.

Jaro je v plném proudu, venkovní teploty místy atakují dvacítku a ryby začínají hodovat, aby po zimě nabraly dostatek energie pro jarní tření.

Jak je v tomhle období nejlépe obelstít, a co na ně platí? To se dočtete v dnešním článku!

Na co chytat?

Carp Inferno Boosted Boilies Nutra Line 20mm 300ml
Dipované boilies

Časně zjara fungují stálice – červi, kukuřice, pečivo. Vyzkoušet můžete i pop-up boilies. Klasické boilies nebude časně zjara tak efektivní, ale pokud použijete boilies do studené vody a nadipujete jej, nevidím důvod pro neúspěch. Nebo si můžete koupit rovnou dipované boilies. Osobně dipuji i kukuřici. Stačí ji na pár minut namočit do melasy. Kukuřice si natáhne sladkou chuť, která se pak ve vodě rychle šíří.

Jak na lov ryb na jaře?

Čím krmit?

Na vnadění bych použil dokonale uvařený partikl a do krmítka cokoliv hodně sladkého, třeba Mivardi V1 Extreme v příchuti jahoda. Ryby zatím stále ještě nepřijímají tolik potravy, takže klidně můžete krmítkovou směs nastavit hlínou z krtince. To je donutí v okolí více hledat potravu.

TIP: Sedm levných krmných boilies, které zaručeně přilákají rybu k háčku a nezruinují vás!

Jakou montáž?

Ryby budou z jara ještě trochu více opatrné. Volte menší háčky, slabší návazce a nenápadné nastražení. Červa, kukuřici a pečivo napíchněte klasicky na háček, v tom nedělejte žádnou vědu.

Pokud jste si chtěli vyzkoušet method feeder, právě na jaře je pro něj ideální období. Krátký návazec spolu s nástrahou na krmení, která je umístěná na vlasu pod háčkem, to je zaručený recept na úlovek.

Extra Carp Method Feeder Set 20,25,30g + formi?ka
Formička a krmítka na method feeder

Na pop-up boilies jsou v tomto počasí ideální montáže Ronnie Rig a Chod Rig.

Kde chytat?

Na jaře chodím spíše na menší vodní plochy, takže spíše slepá ramena řek, menší rybníčky a plytké lomy s malou hloubkou, kde se voda mnohem rychleji prohřeje.

V nich pak lovím tam, kde lze očekávat výskyt přirozené potravy, největší úspěchy mám při lovu do 15 metrů od břehu.

Proč sledovat teplotu vody?

Někdo by si řekl, že asi proto, aby věděl, do čeho jde, když se mu zasekne montáž a on bude muset do vody. Ale není tomu tak. Odpověď je jednodušší – kvůli tření.

Tření ryb ovlivňuje teplota vody. Například kapr se tře v teplotách vody kolem 17 – 20°C, což bude u nás kolem května. Při tření ryb aktivita o něco klesá, ale přesto máte šanci rybu chytit, proto je fajn teplotu sledovat. Můžete ji sledovat obyčejným teploměrem, teploměrem na sonaru, vyslaným zvědem, nebo na stránkách povodí, pokud je zveřejňuje. Například u nás povodí Odry tato data zveřejňuje každý den.

Kdy se třou ryby?

Berou ryby při tření?

Ano. Ryby se třou postupně, ne všechny naráz. Po vytření jsou navíc hladové, takže se krmí o sto šest. Pokud vám někdo tvrdí, že ryby ve tření neberou, je to hloupost.

Povedl se vám už letos nějaký pěkný úlovek? Dejte nám vědět v komentářích.

 

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..