Jak na chytání ryb v zimě?

Mezi rybáři často slýchám, že už svou výbavu zazimovali a jak vyhlíží jaro. Není to škoda? Vždyť i v zimě se dá chodit na ryby a chytat pěkné kousky. Jak na to?

Hned na začátek si ujasněme, o čem je řeč. V článku se budu bavit o lovu při nezamrzlé hladině. Lov na zmrzlé hladině, kde si rybář udělá dírku a loví s malým prutem (tzv. lov na dírkách), má svá omezení a jen málo revírů má výjimku, která to umožňuje. Většinou si takto zachytáte jen na soukromých vodních plochách.

Pokud hladina ještě nezamrzla, máte z části vyhráno, můžete nahodit. Čím, jak a co na háček? Velkom tu d ultimátní návod.

Oblečte se

Začnu tímhle bodem, byť se zdá být jasný. Ale zrovna v tomhle období, kdy teploty mohou padat hluboko do minusu platí, že více je někdy lepší než méně. Není nic horšího, než když po půl hodině u vody zjistíte, že je vám zima a musíte to zabalit.

Nash Zimn� oblek Arctic Suit
Zimní oblek Nash

Já na sebe vždy hodím několik vrstev, které můžu v případě, že mi bude horko, sundat. A nepotřebujete zrovna nějaké extra vybavení, já v zimě chodím na ryby třeba ve starých lyžařských věcech. Ty nicméně na takový nepromokavý zimní oblek nemají, záleží tedy co a kde chytáte.

Hledejte

Hledejte to pravé místo, kde lovit. Zrovna v zimě tohle platí sebevíc. Ryby nebudou kroužit po rybníku a hledat krmení, snaží se v tuto dobu vyvinout co nejméně energie a získat co nejvíce potravy. Budete tedy hledat, kde se nacházejí. Bez echolotu to jde hůř, ale je to větší zábava.

Nejlepší jsou hluboká místa, kde není proud. Ideální jsou pro ně zlomy nebo jámy. Pokud na takovém místě je navíc nějaká překážka (spadlý strom apod.), máte jistotu, že tam budou. U řek se snažím vybírat přítoky teplejší vody a klidnější úseky.

Dobrá zpráva je, že v zimě máte možnost chytit takřka všechny druhy ryb. V zimě tak chytíte kapra, štiku, cejna, okouny, ale i sumce, líny a karasy. Příležitostí je hromada, takže nějaké zimování výbavy je nesmysl, no ne?

Zjemněte

Jo, tohle jsem vám radil už k podzimnímu rybaření. Ale teď zjemněte ještě více. Myslíte, že máte zjemněno dostatečně? Tak zjemněte ještě víc. Tohle prostě v zimě vždycky platí. Ryby bývají letargičtější, než kdy jindy. Jako studenokrevný živočich mají svou teplotu dle té okolní. Nemusíte mít strach, že by vám ryba vlasec přetrhla, nejsou tak akční, jako v létě.

Ideální je pro zimní lov použít feederový prut. Dovolí vám použít opravdu jemné vlasce a zvládat i větší výpady ryb. Díky tomu můžete použít ještě menší háčky. No prostě win-win. Taky je vhodné zkrátit montáž. Suma sumárum, návazcový vlasec používám o průměru 0,10 – 0,14mm, jeho délku zkracuji na 20cm, kmenový vlasec mívá kolem 0,14mm a háčky používám ve velikostech 14-18. Tohle zimní kombo mě ještě nikdy nezklamalo.

U klasických kaprových prutů používám kmenové vlasce 0,18 – 0,20mm, návazce pak 0,14mm a háčky jako u feederů, tedy 14-18.

Delphin Vlasec Method Spin Šedý
Jemný vlasec, do zimy ideální

S touto jemnější výbavou se také mění způsob, jakým ryby zdoláváte. Nesmíte je tahat na sílu, ale snažte se je unavit, povolte si brzdu a bojujte s rybou o každý centimetr vlasce.

Ovoňte

Krmení v zimě by mělo být co nejvíce voňavé, zároveň ale doporučuji takové, které je ve vodě nenápadné. Červené krmení není úplně ideální, protože v tuhle dobu jsou ryby ostražitější a lépe vidí – ostatně to je důvod, proč zjemňujeme. Já volím tmavé krmení, které nakombinuji s hlínou (beru prokypřenou z krtinců), přidám nějaké esence, na které jsem přes rok zapomněl, přisypu perníkové koření (jooo, tohle voní jako děs) a jdu na věc. Letos zkouším V1 Extreme, ale loni mi dokonale šlapalo krmení Sensas Dark Salty.

Teď ještě zbývá dořešit příchuť. V tomhle panují dohady, ale já mám jasno. Fungují mi masové příchutě. Jo a sůl, nevím proč, ale v zimě ryby láká. Stačí jedna čajová lžička na kilo. Některé směsi už v sobě sůl mají, tak bacha, ať to nepřeženete. Třeba zmíněné krmení Sensas už je osolené dost.

Napíchněte

No dobrý, ale co na háček? V zimě vsaďte na něco voňavého, hýbajícího, nebo vznášejícího. Tohle prostě funguje. Chca nechca.

Voňavé – boilies v dipu, cukrová kukuřice (bonduelka), kukuřice naložená v melase.

Hýbající – červi, žížaly.

Carp only dipovan� boilies strawberry extra 250 ml - 24 mm
Dipované boilies

Vznášející – pop-up boilie, rohlíkové boilies, pečivo.

Vylovte

Mivardi podlo?ka pod kapry easy
I tahle základní podložka je na zimu lepší, než vláčet rybu po zmrzlé zemi

Zabralo to a ryba je na háčku? Tak šup s ní ven. Jen opatrně, kam ji položíte. Mráz by ji mohl popálit. Pokud to jde, pokuste se o odháčkování ve vodě. Pokud ne, vezměte si s sebou k vodě podložku a před vylovením ji polijte. Postačí třeba i igelitka, všechno je lepší, než ji v tuto dobu položit na zem. A to nejsem žádný podložkář.

Tadáá

Zní to celkem easy, co? Ale není, ryby v zimě prostě berou méně. Chytit je v tuhle dobu je obtížné, ale rozhodně ne nemožné. Kdo to nezkusí, nic nechytí. Tak neseďte doma na gauči, nezazimovávejte svou výbavu a vyrazte k vodě. Jako odměnu získáte klid a nádherné scenérie.

3 komentáře

Přidat →

Tahat se v zimě s rybou o každý cm vlasce je ideální způsob jak ji rovnou zabít. Možná by bylo fajn se zamyslet nad tím, zda ryby opravdu v zimě nepotřebují klid. Rybáři jde o zábavu, rybě vždy o život….

Tím pomalým taháním se ji nevyřízne ten menší háček. Navíc se ji trochu víc rozproudí metabolismus, takže se líp aklimatizuje při vrácení do vody. Co se týče klidu, ten by ryby potřebovaly po celý rok, nejen v zimě. :)) Pokud se ryba odháčkuje ve vodě, nebo na čerstvě polité podložce (politím se její teplota přiblíží teplotě vody), není to pro rybu nijak zdraví nebezpečné.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..