Zapíchnutý háček. Jak ho co nejšetrněji vytáhnout?

Ať už jste nešikovné jelito, nebo jste si háček zapíchli náhodou, chycení sebe sama je velice nepříjemné. Zvláště, pokud jste si zapíchli háček s protihrotem, ale nejhorší je, pokud jste si zapíchli trojháček. Jak se ho tedy zbavit?

Jeďte na pohotovost!

Opravdu, jeďte. Nedělejte machra a nesnažte si jej vytáhnout svépomocí. Můžete si háček píchnout do žíly, můžete si poškodit vazy, poškrábat klouby, pocuchat nervy… Sbalte se a vyrazte za lékařem, který háček odborně odstraní.

Lékaři háček netahají na prasáka, protože ví o úskalí protihrotu. Místo vám umrtví, pokud to je možné, háček propíchnou, ustřihnou hrot a vytáhnou.

Nemám možnost jet na pohotovost, nebo se to nedá

Háček je zapíchnutý v ruce, takže nemůžete řídit a sbalit si rybářskou výpravu? Ani nemáte možnost si zavolat někoho, kdo vám s tím vším pomůže? No dobře, tak ven s ním. Pokud je to tedy bezpečné. Jak na to?

Zatněte zuby a háček uchopte peánem. Pokud je zaražená jen špička, zatlačte na opačnou stranu než je protihrot a pomalým táhnutím jej vysuňte – stejně šetrně, jako jej vytahujete rybě. Pokud ho rybě z huby rvete na hulváta, tohle vás aspoň naučí jej tahat šetrně.

No a pokud je zaražený moc hluboko, zatněte zuby ještě víc. Musíte háček propíchnout skrz, jinak by protihrot nedovolil háček vytáhnout. protáhněte špičku s protihrotem, protihrot zamáčkněte nebo špičku ustřihněte a háček vytáhněte. Na grafice níže je postup znázorněný i vizuálně, včetně anestezie.

Ránu nezapomeňte dezinfikovat!

A pokud i přes to všechno chcete tip na opravdu ostré háčky, přečtěte si článek Jakou velikost háčků vybrat na lov ryb?

Korda H�?ky Mixa Hook 10ks - vel. 8

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..