Kdy se třou ryby?

Tření je způsob rozmnožování ryb, kdy samička vypouští jikry a samec ihned na to své mlíčí. Proběhne oplodnění jiker, ze kterých je co nevidět plůdek. Někdo říká, že se při tření ryby hůře chytají, ale pravdou však je, že to nejspíše ani nepoznáte.

 

A to proto, že všechny ryby nikdy nejdou do tření současně, tenhle proces je rozprostřen někdy i do dvou měsíců. Navíc, ihned jakmile se ryba vytře, začne mnohem více přijímat potravu, aby nabral zpět vynaloženou energii. Přestává tak být ostražitý a roste pravděpodobnost, že se vám povede jej přelstít.

jikry lososa
Jikry lososa

Základem je vyhledávat místa, kde se ryby mohou třít a bude na něm dostatek potravy – typicky u kapra třeba v blízkosti spadlých stromů, leknínů a jiných vodních rostlin.

Ale kdy vůbec tření probíhá?

To je velice komplexní otázka. U každé ryby je to jinak, a takřka vždy záleží na teplotě vody. Proto uvedené měsíce berte pouze orientačně. Loni, kdy bylo tepleji, šly ryby do tření o měsíc dřív, letos ještě mají čas. Například naše nejoblíbenější ryba, kapr, se tře obvykle v květnu a červnu, kdy voda dosahuje teplot kolem 17 – 20°C.

  • Amur: 22 – 30°C
  • Bolen: 7 – 10°C
  • Candát: 8 – 14°C
  • Cejn: 17 – 19°C
  • Jelec (tloušť, jesen): kolem 15°C
  • Kapr: 17 – 20°C
  • Karas: 16 – 17°C
  • Lín: 20 – 23°C
  • Lipan: 8 – 10°C
  • Mník: 0 – 4°C
  • Okoun: 6 – 19°C
  • Ostroretka: 10°C
  • Parma: kolem 15°C
  • Perlín: nad 18°C
  • Plotice: 11 – 17°C
  • Podoustev: nad 15°C
  • Sumec: 18 – 23°C
  • Štika: 7 – 8°C
  • Úhoř: 17 – 20°C

A ještě sesumírováno orientačně dle měsíců:

Ryba / měsíc 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12.
bolen dravý                    
candát obecný                    
cejnek malý                    
cejn velký                  
jelec jesen                  
jelec tloušť                  
kapr obecný                    
karas obecný                    
lín obecný                  
lipan podhorní                    
okoun říční                    
ostroretka stěhovavá                  
ouklej obecná                  
parma obecná                  
perlín ostrobřichý                    
podoustev říční                    
plotice obecná                    
pstruh duhový                  
pstruh potoční                
siven americký                  
sumeček americký                      
sumec velký                    
štika obecná                  

Jak poznám tření ryb?

Ryby se nejde zeptat, ale máme možnost tření poznat vizuálně. U většiny lososovitých ryb lze poznat tření změnou zbarvení do výraznějších barev, ale u kaprovitých ryb se objevuje třecí vyrážka. Jsou to jemné kožní útvary objevující se hlavně na hlavě, ale jsou i na zbytku těla.

třecí vyrážka

První setkání se třecí vyrážkou může být pro někoho zarážející a evokovat nemoc, nemusíte mít ale strach. Vyrážka nejspíše slouží k dráždění samic během rozmnožovacího aktu. Po tření se vytratí.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..