Recenze: Test hlásičů Delphin Memory 9V

Pííííp a je tady záběr! A nebo taky ne, když hlásič záběru nefunguje tak, jak by měl, můžete přijít o životní rybu. Vyplatí se riskovat? Já myslím že ne. Spolehlivý hlásič záběru by měl být tedy základ, ale zároveň od něj nechceme, aby byl příliš drahý. Dnes jsem si tedy vzal na paškál hlásiče Delphin Memory 9V s cenou kolem čtyř stovek a podíval se na ně blíže.
Delphin signaliz�tor memory 9v

Pro koho hlásiče Delphin Memory jsou?

Hned na začátek si musíme vyjasnit tuto otázku. Zcela určitě pro nenáročného hobby rybáře, který očekává spolehlivost, jednoduché nastavení, vysokou odolnost a nízkou cenu.

Pokud je pro vás příposlech nutností, můžete zvolit Delphin Optimo 9V. Ten se od Delphin Memory liší pouze zmíněnou podporou příposlechu.

První pohled

Ihned po rozbalení lze pocítit, že tyhle hlásiče Delphin Memory jsou kvalitativně dobře zpracované. Mají povrch, který připomíná pogumování, a je na omak příjemný. Na zadní části se nacházejí uši (snag ears), které zamezí vyskočení prutů při prudkém zabrání ryby ze stojanu. Dále je zde slot pro 9V baterii. Vepředu je pak čtveřice tlačítek, pod nimi výřez s reproduktorem. Na spodní straně samozřejmě najdete 20mm závit pro přimontování do vidliček nebo stojanu, nalevo pak páčku pro přepnutí mezi denním a nočním režimem, napravo je 2,5mm jack pro napájení světla swingeru.

A co hlásiče Delphin Memory 9V umí?

Asi začnu tlačítky, protože ty představují ty nejdůležitější funkce. Čtveřice čelních tlačítek umožňuje nastavení citlivosti, hlasitosti, tónu a dočasné vypnutí hlásiče.

Citlivost je označena na hlásičích písmenem S a lze ji nastavit v několika úrovních, přičemž jedno pípnutí znamená jeden centimetr potáhnutí vlasce. Nastavená citlivost má také vliv na indikaci zpětného záběru (padáčku), která funguje dokonale.

Hlasitost (písmeno V) lze nastavit od úplně tichou až po level technopárty.

Tón (písmeno T) lze nastavit velice tenký až po hrubý, na výběr je opravdu hodně úrovní. Tón nijak neovlivňuje tón zpětného záběru, ten je vždy stejný, přitom je však zcela odlišný (i melodií) od jiných tónů, takže jej zaručeně rozpoznáte.

A nakonec tlačítko se symbolem R, to deaktivuje hlásič na 20 sekund, což vám umožní dopnout vlasec a nerušit tak okolí – za mě ideální funkce.

Na spodní straně je pak ještě jedno tlačítko, resp. posuvná páčka. Ta přepíná hlásiče z denního na noční režim. V denním režimu jsou všechna světla vypnuta, v nočním svítí jedna poziční dioda.

A co víc?

Voděodolnost, tu musím zmínit a vychválit. Hlásiče Delphin Memory jsou totiž připraveny i na slejvák. Jednak vodoodpudivým materiálem, tak i obvody zalité bitumenem (živicí). Jen si dejte pozor na spoj mezi baterkou a konektorem baterky, ten je odkrytý a vypadá to, že by mohl trpět. Po slejváku tak určitě doporučuji hlásiče vysušit a dosucha otřít i kontakty mezi baterkou.

Dalším bezesporným dealbreakerem jsou zmíněné odnímatelné uši (snag ears). Už se mi totiž párkrát stalo, že mi ryba zabrala tak prudce, až prut povyskočil a spadl na zem. Tohle tomu zabrání (tedy pokud nechytáte žraloky).

Indikace zpětného záběru je u hlásičů v téhle ceně stále ještě výjimkou, takže jsem rád, že ji zde najdeme. Indikace má svůj specifický tón, takže na první dobrou poznáte propad.

Velkou výhodou, kterou jsem si nechal na závěr, je paměť. Musím přiznat, šel jsem po těchto budget friendly hlásičů i z tohoto důvodu. Dokáží si totiž zapamatovat veškeré nastavení – od tónu přes citlivost až po hlasitost. Odpadá tak štelování u vody, které stejně jen vytáčí ostatní rybáře.

No a už skutečně posledním bonusem je cena. Například Parys hlásiče Delphin Memory 9V aktuálně prodává za 391 Kč (cena po přihlášení), takže za méně než osm stovek získáte hlásiče, na které se doopravdy můžete spolehnout. A to za to stojí, ne?

Delphin Memory 9V

2 komentáře

Přidat →

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..