Jaká je viditelnost vlasce pod vodou?

Jde vlasec pod vodní hladinou vidět? A jak moc? Jak moc ovlivňuje viditelnost barva vlasce? Hromada otázek a odpověď na ně je nejasná. Pokud vás nezajímá text, rovnou se přesuňte na obrázek na konci článku.

Když jsem loni sepsal tipy na výběr vlasce, přidal jsem i grafiku znázorňující viditelnost vlasců pod vodou. Tohle téma by si ale zasloužilo svůj vlastní článek, a tak je tady.

S viditelností vlasce pod vodní hladinou je to jednoduché – některý v ní vidět jde lépe, jiný zase hůře. A barva je to, co to ovlivňuje. Proč?

Složité vysvětlení: Viditelné světlo je elektromagnetické záření v určitých vlnových délkách. Každá barva z barevného spektra světla má jinou vlnovou délku a její průchodnost ovlivňuje také prostředí. V tomto případě tedy voda. Ta určité vlnové délky pohlcuje, ale ne všechny stejně. Některé méně, jiné více. Nejrychleji se ve vodě ztratí růžové až červené spektrum, naopak modrá až fialová pronikne hluboko. To ale v ideálním čistém prostředí, jak víme, čistota vody v rybnících a řekách až tak čistá není, a proto se tyto hloubky liší. Až ve hloubce kolem 200 metrů se nachází takzvaná afotická zóna, tedy zóna věčné tmy, do které již žádná složka světla neprojde.

Jednoduché vysvětlení: Čím hlouběji máš vlasec, tím hůř jdou některé barvy vidět.

Do jaké hloubky je viditelná která barva?

Jak jsem psal ve složitějším vysvětlení, není to tak jednoduché určit kvůli čistotě vody, která viditelnost ovlivňuje. Níže jsem viditelnost barev uvedl do grafiky s orientačními údaji. 




A jaký vlasec na lov kaprů je nejlepší?

Jsem rád, že se ptáte. Přesně na tyty dotazy totiž odpovídá můj článek z minulého týdne. V doporučených je i pár takových, které jsou pod vodou jen málo viditelné, takže stojí za přečtení. 

Příprava na novou sezónu: Nejlepší vlasce na lov kaprů

14 komentářů

Přidat →

Zajímavej článek jen bych doplnil, že graf je špatně! … Modrá barva mizí jako první už v půl metru a krom toho, modra je pro ryby naprosto neviditelná. Btw chtěl bych vidět tu modrou v 80 metrech… Potápěl se tu někdo alespoň ve 40? Je to blábol sory!!!

Můžeš prosím ozdrojovat svá tvrzení? Vycházím z více různých zdrojů včetně vědecké práce na toto téma. Rád se přiučím a případně i graf upravím.

Také se přidám. Daniel Kraus má pravdu měl jsem možnost se potopit do 25ti metrů pod vodu a téměř čisté vodě je modrá téměř neviditelná. Na místě kde máš v grafu modrou bych dal červenou. Naopak tam kde je v grafu červená patří modrá. A co se týče nevydetlomsti kde máš růžovou patří bílá. (řekněme průhledná.) Čím více je voda špinavá jedno do barev jako camo. Na řekách používám právě camo a není téměř vůbec vidět. Jak jsem na začátku psal Daniel Kraus má pravdu.

Popisujete zde jen průběh vytrácení se barev… Ale když chytáš v modré s modru… Ryba toho moc neuvidí.. Přemýšlet o tom takto je špatně!

Teď nevím, jestli jen trollíš, nebo to myslíš vážně. Modrá barva vody je způsobena odrazem oblohy. V optimální situaci je voda transparentní.

Ano, tady si dovolím odkázat na některou z prací paní profesorky Musilové z Univerzity Karlovy. Skvělý je například tento článek – https://dvojka.rozhlas.cz/ryby-vidi-barevne-7529294. Pokud ti nedělá problém angličtina, pak doporučím tento odborný článek v časopise Molecular Biology and Evolution, kde tým vedený paní profesorkou publikoval studii zabývající se vývojem zraku mořských ryb s ohledem na jejich věk – https://academic.oup.com/mbe/article/38/12/5664/6375450?login=false

Dobrý den, váš článek mě zaujal a měl bych otázku. Testy byly prováděny v čisté vodě? Co taková špinavější? Klasický rybník-piskovna.. když se potopím s brýlemi tak nevidím tmavou šňůru ani na 10 cm . Byl dělaný nějaký test na tzv. Brčálu?

Pěkný den, Jaroslave, je to v ideálním prostředí, takže předpokládám průzračnou vodu a hodnoty naměřené kolem poledne při kolmém pronikání slunečních paprsků. Čím více bude mít voda nečistot, které ovlivňují kvalitu vody, tím hůře bude vlasec pod vodou viditelný. Nejde moc jednoznačně určit, jak to bude s viditelností například ve zmíněném brčálu. Je ale potřeba mít na paměti to, že některé ryby mají citlivější zrak, který se přizpůsobil prostředí, ve kterém žijí, a nejde tak úplně srovnávat s lidským zrakem.

Dobrý den, rád bych vědět jak se měří pevnost vlasce, která je uvedena na cívce. Protože mi vlasec praskal v uzlu tak jsem začal vlasec zkoušet váhou na ryby a zjistil jsem, že vždy naměřím poloviční hodnotu než je na cívce. U vlasce Long Chuck 0,3 jsem zjistil, že uzel vydrží ale vlasec praskne mimo uzel. Uvedena hodnota 5,4kg přibližně odpovídá.

Pěkný den, Stando, tohle je téma, které mě taky zajímá. Testy by se měly provádět siloměrem a uvedená hodnota podle mě bude v tahu, ale ne v uzlu. Nicméně každý výrobce bude mít své metody, aby to papírově vypadalo co nejlépe v porovnání s konkurencí. Zkusím napsat výrobcům a pokud mi dodají více informací, zpracuji z toho článek. 🙂

Viz věta v článku: „Jak jsem psal ve složitějším vysvětlení, není to tak jednoduché určit kvůli čistotě vody, která viditelnost ovlivňuje.“

Ve 30 metrech člověk bez problémů ve vodě uvidí, pokud k tomu bude vhodné prostředí – dostatek světla, nulové znečištění, apod. Taky je potřeba mít na paměti to, že ryby (některé) mají přeci jen o něco citlivější zrak, který se přizpůsobil prostředí, ve kterém žijí.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..