Takhle vypadá rybářský prut po zásahu blesku — nikdy nerybařte v bouřce!

Pokud patříte k té hrstce rybářů, kteří si při zakoupení nových prutů čtou návod, zcela jistě jste natrefili na varování, abyste prut nepoužívali při bouřce. Proč a co by se mohlo stát?

O důvodu tohoto varování se přesvědčila rybářka Aleksandra z polského městečka poblíž Częstochowa, kde se 10. června přehnala bouřka.

„Bouře byla daleko. Ani jsme nevypnuli elektřinu. Mysleli jsme, že je konec a najednou do našeho pozemku udeřil blesk. V domě vyhořely žárovky, u sousedů se porouchaly spotřebiče. Teprve druhý den jsme si všimli rozervaného rybářského prutu v altánku, puklin na borovicích a díry v zemi pod jedním stromem,“ popisuje událost Aleksandra.

Rybářský prut byl v altánku, opřený o dřevěnou stěnu, asi 50 metrů od Aleksandrina domu, za malým rybníčkem. Na střeše domu je instalován bleskosvod. Dřevěný altán je v okruhu dvou metrů  obklopen borovicemi rostoucími do úrovně nad jeho střechu. Stěny altánu nedosahují na střechu. Špička prutu z uhlíkových vláken vyčnívala z otvoru mezi střechou a stěnou a korková rukojeť s navijákem byla na betonové podlaze. Povšimněte si, že navijáku se takřka nic nestalo!

Nezbývá než jen dodat, že je ohromné štěstí, že prut nikdo v době zásahu nedržel.

Jak je to ale možné?

Je to jednoduché, blesk je elektrostatický výboj a (laicky řečeno) přitahují jej vodivé předměty. Prut, který Aleksandra používala, byl tvořený kompozitem z uhlíkových vláken.

Ty jsou známá svou vysokou elektrickou vodivostí. I přestože okolní borovice byly mnohem vyšší, vodivost vyhrála a přitáhla blesk. Svou roli ale určitě sehrála i délka (resp. výška) prutu, okolní podmínky a obrovská porce náhody.

Proč se ale prut takhle roztřepil? Je to dáno vlastností uhlíkových vláken. Ty jsou tenké jen několik mikrometrů a jsou seskupené do svazků. Těchto svazků je potřeba k vyrobení prutu neskutečné množství. A v momentě, kdy došlo k úderu blesku, se jednoduše tyto svazky vláken od sebe oddělily.

Jaké ponaučení si z toho vzít?

  1. K novému prutu si přečtěte návod a seznamte se s jeho vlastnostmi.
  2. Nikdy, opravdu nikdy nechytejte ryby za bouřky. Dokonce i když se bouřka blíží a nebo odezněla, zejména pokud máte prut z vodivých materiálů. Za ten risk to opravdu nestojí.
  3. Pokud vás bouřka zastihne při zdolávání, povolte brzdu, prut položte do stojanu a běžte se schovat.
  4. Pokud se chystáte lovit ryby přívlačí na otevřené vodě, předem si zkontrolujte počasí a v případě blížící se bouřky lov přerušte.
Obrázek rybáře uprostřed jezera při velké bouřce
A jen pro pobavení, takto si rybaření v bouřce představuje umělá inteligence Midjourney

Jo a tady najdete mou recenzi prutů Mivardi Alcon Carp, které jsou tvořené také uhlíkovými vlákny. Takže pokud budete potřebovat super hromosvod… 😂

Recenze prutů Mivardi Prut Alcon Carp 3.6m 3,00lb 3díly

Zdroj: TVN24.pl

 

2 komentáře

Přidat →

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..