Co když nestíhám odevzdat starou povolenku?

Povolenky vydané loni je potřeba spolu s vyplněným sumářem odevzdat do 15 dnů od vypršení její platnosti, tedy do 15. ledna. Že jste zapomněli a zrovna dnes má vaše MO zavřeno? Nevadí, každá situace se dá řešit. Tady jsou tipy, jak na to.

Za rybaření si připlatíme – tohle jsou ceny povolenek a členských známek pro rok 2024

Zavolejte na vaší MO

Loni členové ČRS neodevzdali včas více než 8 tisíc povolenek. Místní organizace jsou na opozdilce připraveny a mají i pro ně řešení, pakliže nemají otevírací dobu. Zavolejte na kontaktní osobu vaší MO a zeptejte se, co řešit. Aktivní přístup se vždy cení. Já jednou vezl povolenku našemu předsedovi MO do práce.

Pošlete ji poštou

Vyplňte sumář a pošlete starou povolenku na adresu vaší místní organizace. Povolenku pošlete doporučeně a schovejte si podací lístek pro případ, že by pošta zásilku ztratila – jsou v tom experti.

Pro jistotu ale kontaktujte vaší MO a informujte ji o tom, že jste jim povolenku zaslali poštou. Za den odevzdání se tak bere den podání na poštu, takže pokud jste si vzpomněli v 11 večer a nedaleko máte nonstop pobočku pošty (většinou depa), máte šanci na záchranu.

Vhoďte ji do schránky MO

Většina místních organizací má na své budově nebo kanceláři schránku, kterou lze využít i pro vrácení povolenek. Pokud je schránka venku, ze svých zkušeností doporučuji ji zabalit do nepromokavého obalu, třeba do dealeráčků. Předejdete tak situaci, kdy venkovní vlhkost zničí povolenku. Opět pak ale informujte vaší MO, že ji mají ve schránce – emailem nebo telefonicky. Většinou je ale lepší jim zavolat předem.

Zaplaťte pokutu

Pokud nemáte žádnou možnost odevzdat povolenku včas, čeká vás nejspíše zaplacení pokuty. Ta se pohybuje kolem pětistovky, ale jako trest může sloužit i nevystavení povolenky na další rok. Takže se snažte povolenku odevzdat včas, a pokud to jinak nejde (vím o hodně případech, kdy si lidi povolenku někde zapomněli), zavolejte na MO a snažte se vše aktivně řešit. S trochou štěstí vám pokutu odpustí, pokud slíbíte, že pomůžete na brigádách.


Od roku 2024 to půjde i elektronicky…

Juchů, digitalizace dorazila i do českého rybářského svazu! Povolenku zakoupenou v roce 2024 tak půjde po skončení její platnosti vrátit i elektronicky prostřednictvím Rybářského informačního systému (RIS). Zde vám bude stačit povolenku naskenovat nebo vyfotit a máte splněno.


Zdroj fotky v úvodu: ČRS Ústí

Jaká je míra kapra a dalších ryb pro rok 2024?

 

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..