Běžte na ryby, jsou díky vysokým teplotám neobvykle aktivní

Letošní teplé počasí ovlivňuje nejen nás, ale i život ve vodě. Začínají kvést vodní rostliny, probouzet se vodní organismy a někteří živočichové myslí už i na rozmnožování. Co to pro rybáře znamená?

V první řadě je potřeba podívat se na graf průměrných teplot. Ty jsou mnohem vyšší, než předchozí roky, měsíčně průměrně o 6°C. Život nejen ve vodě je tak o 3-4 týdny uspíšený, než tomu bylo v předchozích letech. Na následující týden dokonce počasí předpovídá letních 20°C, to už tady v březnu dlouho nebylo.

Kdy se třou ryby?

Před tím, než vyrazíte v tuhle dobu k vodě, určitě doporučuji podívat se na teplotu vody ve vašem okolí. Třeba taková přehrada Šance už má 9.4°C, což je opravdu dost. Podle teploty vody pak zvolte strategii lovu a i nástrahy.

Není žádným tajemstvím, že teplota vody má vliv na aktivitu ryb. Když je voda chladná, mohou být ryby méně aktivní a pomaleji reagovat na návnadu. Ale jakmile se teplota vody zvýší, může to ovlivnit jejich metabolismus a podnítit je k intenzivnějšímu krmení. A ta doba nastává právě teď!

Jak na ryby v těchto teplotách?

Dokud voda nebude mít i v hloubce 10°C, nepoužívejte boilies a pelety na olejové bázi. Oleje se uvolňují až při vyšších teplotách, proto vám nyní nepřinesou takovou efektivitu. Pro lov ve chladné vodě jsou přímo určené boilies. Používejte také stále jemnější montáže a krmte střídmě. Prim by měly hrát přirozené nástrahy, jako jsou červi, ale chybu v tuto dobu neuděláte ani s pop-up boilies.


K tomu, co použít, jsem věnoval jeden z dřívějších článků:

Jak na lov ryb na jaře?

Moje doporučení? Zkuste method krmítka s mikro peletkami, které lehce polijte dipem. V tuhle dobu fungují naprosto dokonale!

Jak teplota ovlivňuje ryby?

A ještě přidám tři tipy, které teplejší voda ovlivňuje:

  1. Ryby více vyhledávají potravu: Když je voda teplá, metabolismus ryb se zrychluje, roste potřeba častěji doplňovat energii a ryby se začínají připravovat na tření. To znamená, že ryby budou aktivně hledat potravu a jsou ochotnější se pohybovat ve vodě, aby ji našly.
  2. Ryby se více krmí: S vyšší aktivitou ryb je vyšší pravděpodobnost, že zaregistrují návnadu. Kromě potřeby hledat potravu se totiž zvyšuje i objem potravy, který ryba zkonzumuje. To pro vás znamená jediné – větší šance na úspěch.
  3. Ryby jsou více koncentrované: V teplejší vodě se ryby často shlukují kolem konkrétních míst, jako jsou trdliště nebo oblasti s bohatou potravou. To vám může usnadnit identifikaci míst, kde budete mít největší šanci na úspěch.

Pokud tedy váháte, zda se vydat k vodě si zachytat, je teď ten správný čas. Ať už se vydáte na ryby sami nebo s přáteli, buďte si jisti, že kromě vyšší šance na skvělý úlovek si užijete i příjemné teploty a pobyt na čerstvém vzduchu. A to za to stojí!


Denní doby lovu ryb pro rok 2024


Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..